Ram Katzir’s Kunstwerk hangt!

Volgens mij is het bijna af… ik zag nog één paneel zonder opdruk hangen, maar we krijgen ondanks de hekwerken en bouwzooi al een behoorlijk beeld van wat onze blikvanger van de school gaat worden.

Wat is het, en waarom?

Ram heeft anderhalf jaar geleden de opdracht aangenomen om iets te ontwerpen voor de bekleding van het auditorium. Hij had al eerder voor het Mencia het paard in drie delen gemaakt, en kende de school dus al een beetje.Voor deze opdracht heeft hij samengewerkt met Rutger Fuchs, een grafisch ontwerper.

Hun plan voor deze gevel is gebaseerd op het internationale karakter van de school -vlaggen dus-  maar gaandeweg het proces werden de vlaggen van alle landen ter wereld homogeneer en werden de kleuren ervan teruggebracht tot een paar vervreemdende kleuren die helemaal zijn afgestemd op de rest van de gevelkleuren (bakstenen, kozijnen enz.) Dit zodat de schreeuwende zuivere kleuren verdwenen en het kunstwerk het straatbeeld niet te erg zou verstoren. Het concept van gelijkheid binnen diversiteit wilde Ram zo benadrukken.

Naar aanleiding van het beeld van nauwe straatjes met bovenin waslijnen vol wasgoed in de mediterrane steden groeide het idee om een soort ‘ruimtelijke’ ervaring te suggereren en een soort gezichtsbedrog te bewerkstelligen alsof je onder rijen hangende vlaggen doorloopt. Zoals ongeveer op de afbeelding hieronder:

10b2eb8dad15465394f38623acce33f1.jpg

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star