De eerste weken school

Tessa Branderhorst is voor een jaar in America op High School avontuur. Volgend jaar gaat ze weer verder op Mencia waar ze is gebleven, maar dit jaar staat bol van de nieuwe indrukken en culturele verschillen! Hieronder staat haar tweede blogpost, waarin ze vooral de verschillen tussen het Nederlandse en het Amerikaanse onderwijs heeft ontdekt.

De eerste weken school
27 sep 2017
[Verenigde Staten] vanuit Verenigde Staten

WhatsApp Image 2017-09-28 at 08.04.07.jpeg

 

Het heeft even geduurd maar ein de lijk heb ik eens tijd om een nieuw verhaal te schrijven. Ik ben nu onderhand al ongeveer 2 maanden in Amerika. 2 maanden, wat gaat het snel. Er is al zo veel gebeurd in deze twee maanden. Zo veel dat ik echt even moet bijkomen van alle indrukken die ik heb opgedaan. Allereerst is het een enorme cultuurshock. Toen school nog niet was begonnen had ik het nog niet echt door dat de cultuur hier zo anders is, maar vanaf schooldag 1 hakte het er echt in. Het is niet goed of slecht, het is gewoon anders. Alle mensen zijn veel uitbundiger en maken heel makkelijk een praatje. Leuk voorbeeld; Gister stond ik te praten met een paar meisjes en uit het niets zei een van die meisjes: ‘I just have to say that you really look like a Victoria Secret model. Your eyes are so beautiful and you have perfect lips.’ Daar stond ik dan zonder make up in mijn legging met oversized trui, maar het was wel echt super lief. Vorige week was er ook zo iets. Ik liep met een vriendin van me die uit Frankrijk komt door de gangen en toen hoorden we opeens achter ons: ‘Hey I just wanted to tell you guys that you both are so beautiful!.’ Heel lief natuurlijk, maar we schrokken wel een beetje omdat we totaal niet gewend zijn dat onbekende mensen dat tegen ons zeggen.

Laten we bij het begin beginnen. De eerste schooldag. School begon op dinsdag 29 Augustus, maar de dag ervoor moest ik ook al naar school om alle andere uitwisselingsstudenten te ontmoeten. Ik ben achteraf heel blij dat we zo’n meeting met alle uitwisselingsstudenten hadden, want hierdoor stond je er niet helemaal alleen voor op de eerste schooldag en we hadden gelukkig vanaf het eerste moment al een hele goede band met zijn alle. Toen ik maandagavond op de bank zat, werd ik voor het eerste echt zenuwachtig voor de eerste schooldag. Ik wist niet wat me te wachten stond. Achteraf heb ik me echt voor niks druk gemaakt, maar dat wist ik toen natuurlijk nog niet. Ik sta elke dag rond 6 uur op. Rond half 8 vertrek ik van huis en loop ik naar een vriendin die een straat verderop woont. Vanuit daar lopen we samen naar school. Het is ongeveer 10 minuutjes lopen. Vorige week regende het hier voor de eerste keer in drie maanden. ik ben natuurlijk wel gewend aan regen dus ik had er totaal geen moeite mee om een klein stukje door wat miezerregen te lopen. Ik was bijna bij het huis van die vriendin toen er opeens een auto naast me stopte. Het raampje ging omlaag en de vrouw in de auto bood me een autoritje aan naar de school. Ze wilde niet dat ik in deze ‘heftige’ regenbui naar school moest lopen. Ze bood het zo lief aan dat ik het aanbod niet af kon slaan. We haalden die vriendin op die verderop stond te wachten. Bij elkaar was het misschien een autoritje van twee minuten, maar we kwamen tenminste wel droog aan op school.

De eerste dag vertrokken we wat eerder want we hadden geen idee waar alle lokalen waren waar we heen moesten. Ons werd verteld dat het slim zou zijn als we die maandag van te voren al hadden gekeken waar alle lokalen waren waar we heen moesten, maar dat had ik natuurlijk weer niet gedaan dus ging ik maar wat eerder naar school om het last minute helemaal uit te zoeken. Dat ging zoals verwacht niet helemaal vlekkeloos. De eerste twee lokalen kon ik prima vinden maar bij de derde werd het lastig. Ik vroeg het aan een meisje in de gangen, maar die was zelf ook nieuw op school dus kon me helaas niet helpen. Nieuwe poging, ik zag een leraar staan en dacht dat hij het vast wel zou weten. Nou niet dus. Poging drie. Ik zag een meisje waar ik eerder die dag even mee had gepraat en vroeg het aan haar. Ze was super lief en begeleidde me helemaal tot aan het lokaal. Ik was gelukkig net op tijd. Na het vierde uur heb ik altijd de lunch. Ik wist nog niet met wie ik ging zitten. Ik wilde expres niet met andere uitwisselingsstudenten zitten, omdat ik zo veel mogelijk mensen wil leren kennen. Ik had mezelf dus voorgenomen om iemand in mijn klas te vragen of ik bij diegene in de pauze kon zitten. Ik vroeg het aan een meisje die me heel aardig leek. Ze was super enthousiast en in de pauze nam ze me dus mee naar haar tafel waar ze altijd zat met haar vriendinnen. Iedereen was heel erg aardig, maar ik had niet het gevoel dat ik echt vriendinnen met deze meisjes kon worden. De volgende dag vroeg ik het dus aan iemand anders en die zei ook meteen ja en daar ging ik dus bij zitten in de pauze. Bij deze mensen zit ik nog steeds en ze zijn allemaal heel erg aardig. Ik zit er niet elke dag bij, want ik wil met zo veel mogelijk mensen om gaan. Soms zit ik dus ook bij de uitwisselingsstudenten of bij een paar vrienden die ik heb leren kennen doordat ik de eerste week van school met een vriendin naar huis liep en ze naar ons toe kwamen. ‘Hi, I want to meet new people so do you guys maybe have a Snapchat’. Dit was het begin van een vriendschap die nu al best wel hecht is.

Elke dag heb ik 6 lesuren van elk ongeveer een uur. Ik ben elke dag om 2:25 AM uit en op vrijdag om 1:25 AM. Ik kijk altijd heel erg uit naar de vrijdagen. Op vrijdag speelt het american footballteam altijd een footballgame, dus iedereen draagt dan de schoolkleuren, goud en paars. De schoolspirit is dan echt geweldig en iedereen is nog blijer dan normaal. Als het footballteam thuis speelt, komt letterlijk iedereen kijken. De cheerleaders, het dansteam en de schoolband moeten altijd aanwezig zijn, omdat ze elke wedstrijd optreden. De rest van de leerlingen staan in de student section. Eigenlijk let niemand op de wedstrijd zelf, maar kletst gewoon met de andere leerlingen en zingt mee met de cheers die de cheerleaders opvoeren.

Naschoolse activiteiten zijn een heel groot ding op Amerikaanse high schools. Iedereen doet wel iets. De meeste spelen een sport. Ook zitten er mensen in de schoolband en de drama club. Ik zit zelf bij drama. Ik acteer niet, maar ik doe backstage werk. Elke dag na school help ik twee uur lang met kostuums maken en outfits bij elkaar zoeken voor de musical waar we nu mee bezig zijn. Het is een goede manier om veel nieuwe mensen te leren kennen. Als het winterseizoen begint ga ik basketballen en in de lente ga ik tennissen. Als je een sport doet moet je dus ook elke dag twee uur trainen na school en heb je ongeveer twee keer per week een wedstrijd, wat best veel is maar het is wel heel erg leuk. Het niveau hier op school is niet zo hoog, dus ik hoef toch niet veel tijd te besteden aan schoolwerk. Ik heb expres ook niet te moeilijke vakken gekozen zodat ik nog veel tijd over heb voor dingen zoals drama en sport. Mijn vakken zijn English literature, leadership, photography, psychology, algebra 2 en international problems.

Er zijn ook clubs op school die je kan joinen. Zo is er bijvoorbeeld een international club, ecology club en buddy club. Zelf zit ik in zeven clubs. International club, DECA club (hier leer je hoe je een eigen business op moet zetten), culinary club (koken), ecology club (over dingen zoals climate change), drama club, buddy club en key club (hier doe je vrijwilligers werk in je omgeving). Alle deze clubs zijn opgezet door leerlingen en iedereen kan zich er bij aansluiten. Dit is ook een hele goede manier om vrienden te maken, omdat je in een club zit met mensen die dezelfde interesses als jij hebben.

Tot nu toe gaat het dus heel erg goed op school. Ik moet natuurlijk wel nog een beetje wennen aan alles maar het gaat steeds beter. Over een paar weekjes zijn er vast weer veel meer dingen gebeurd dus dan zal ik zeker weer een nieuwe blog post schrijven!

WhatsApp Image 2017-09-28 at 08.04.11(1).jpegWhatsApp Image 2017-09-28 at 08.04.10.jpeg

Schermafbeelding 2017-09-28 om 15.49.47.png

WhatsApp Image 2017-09-28 at 08.04.08.jpeg

WhatsApp Image 2017-09-28 at 08.04.09.jpeg

WhatsApp Image 2017-09-28 at 08.04.12.jpeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star